Ed's Blog
Ed's Blog is een verzameling van artikelen met de visie en opmerkingen van NNIC's eigenaar/adviseur Ed Meester. Heb je een vraag, reactie of een leuk idee voor een volgend blog artikel? Neem dan snel contact met ons op!

Rationeel of Roulette?

Bijzonder vaak valt het me op dat mensen roulette spelen in hun leven. Iedere dag maar weer beslissen ze op basis van hun ‘gevoel’ en dat zou dan leiden dat ze ‘gelukkig zijn’. In m’n eerdere blog ‘Waarom bedrijven niet altijd rationeel beslissen’ ga ik op dit onderwerp in toegepast op het bedrijfsleven, maar nu wil ik eens wat schrijven over het dagelijks leven. De rede is iets wezenlijks dat ons mensen doet verschillen van de andere levende wezens en die rede heeft de mensheid gebracht tot waar ze nu is. Toch wordt 'gevoel' als iets supermenselijks verheven lijkt het wel en ik vind dat een kleine ontdekkingstocht waardig.

HOOP!

In deze wereld van de doorlopende dagelijkse teleurstelling van velen in onze wereld wordt grote oorzaak gevonden in hoop. Mensen willen graag dat een bepaald positief iets zich gaat voordoen of juist een negatief iets weer niet. Dat kan op verschillende manieren, hopen en verwachten. Verwachten noem ik dan hetgeen wat een individu zich toewenst op basis van iets wat rechtvaardigt om een bepaalde uitkomst te verwachten en daarnaast is er de hoop, die geen enkele basis behoeft te hebben. De hoop is het eenvoudig hopen dat iets zich wel of niet gaat voordoen.

De Verhuizing

U heeft het vast al opgemerkt, NNIC Business Support heeft een nieuw kantooradres. Dat vind ik op zich geen onderwerp voor mijn Blog, tenslotte, de huisvesting waar ik mijn kantooractiviteiten houd is alleen relevant wanneer u mij wilt komen bezoeken of -heel ouderwets- een brief wilt sturen. Maar -zo realiseerde ik me- de verhuizing is een stap in een proces dat beter omschreven kan worden als transformatie.

Vooruit denken

Te vaak betrap ik mezelf er op dat ik niet vooruit denk. Stilstaan of in het verleden denken is gepast voor bewuste momenten, maar niet in het dagelijks leven. Want leven is bewegen, iets dat stilstaat in plaats en tijd is niet. Het hier en nu is een resultaat van het verleden, maar het verleden is niet nu en hoeft morgen niet te zijn, terwijl verleden, heden en toekomst onlosmakelijk verbonden zijn op een manier waarbij jezelf jouw toekomst meebepalen kunt.

Duurzaam ondernemen

Als ondernemer is winst het beginsel van de onderneming. Daarbij denken we al snel dat winst uitgedrukt wordt in geld. Natuurlijk, dat is een maatstaf en noodzakelijk middel, maar winst is feitelijk ' verbetering ' en verbetering zit niet alleen in middelen en kapitaal, maar ook in verbetering van (algehele) situatie. Het ene kan het andere versterken en een combinatie van duurzaamheid en een juist financieel gewin is geheel niet onlogisch. Het perspectief van het leven van de onderneming of ondernemer, maakt soms dat keuzes op kortere termijn gemaakt worden...